Terugblik op een case
Afgelopen maand was Dementierealist bij een zorgorganisatie om de audit ‘dementievriendelijk wonen’ uit te voeren. In de gang dichtbij een huiskamer zijn twee toiletten. De groepsverzorgster gaf aan dat het ene toilet niet door bewoners wordt gebruikt. Bewoners kiezen altijd voor het andere toilet, terwijl dat toilet iets verder weg is en minder ruim.
Ik nam een kijkje en ik zag tot mijn verbazing dat het toilet werd verlicht met een spaarlamp. Hierdoor duurt het relatief lang, voordat het toilet is verlicht. Het normale, automatische handelen bij toiletbezoek is dat we de deur opendoen, het licht aanknippen en dan meteen het toilet binnengaan. Zou iemand dat bij dit toilet doen, dan stapt hij eigenlijk een donker gat in. Voordat hij iets kan zien, moet hij dus even wachten. Dit gaat volledig in tegen het natuurlijke gedrag. Het is dan ook logisch dat de bewoners de deur weer dichtdoen en op zoek gaan naar een volgend toilet.
In dit geval is de oplossing heel eenvoudig, namelijk een lamp in het armatuur draaien die direct licht geeft en de ruimte ook wat meer verlicht. Wanneer de bewoners het licht aandoen, kunnen ze het toilet meteen goed zien en is de kans groot dat ze de toiletruimte wel binnengaan.