Terugblik op een case
Een waargebeurd verhaal geschreven door Hijlkje Lootsma:
Heeft de radio een meerwaarde bij mensen met dementie of juist niet? Een tijdje terug was ik heel vroeg in een huiskamer van een zorginstelling om een audit te doen. Toen een huiskamermedewerker binnenkwam, deed ze de radio aan. Daarna maakte ze het ontbijt klaar voor de bewoners. Na een tijdje kwamen de bewoners binnengedruppeld en de huiskamermedewerkster liet de radio aan staan.
Ik vroeg haar waarom ze de radio had aangezet en aan hield. Ze gaf aan dat ze het anders zo stil vond en het fijn was om wat achtergrondgeluid te hebben en meteen op de hoogte te zijn van het nieuws. Voor gezonde mensen is dit een logische redenatie. In de huiskamer zaten allemaal mensen met dementie. Voor hen is het moeilijk om geluiden te filteren in voor- en achtergrondgeluiden. Alle geluiden komen even hard binnen. Voor bewoners is het daardoor extra moeilijk en vermoeiend om het gesprek aan tafel te volgen en erop te reageren. De huiskamermedewerkster en ik bespraken dit en in de periode daarna ging ze de radio bewuster aan- en uitzetten.
Na een tijdje kwam ik haar weer tegen en ze vertelde over haar ervaringen met de radio. Eén bewoner was tijdens het ontbijt altijd heel stil, maar nu de radio uit was, deed ze mee aan het gesprek. Ik vond het erg leuk om te horen dat het uitzetten van de radio zo’n gedragsverandering bij deze bewoner had teweeggebracht. Het leuke was bovendien dat het niet meer stil is tijdens het ontbijt, ondanks dat de radio uit staat.
Heb jij een zelf een vraag over dementie en de inrichting van de omgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met Dementierealist.